PROTEIINI SUOJELEE LIHASMASSAA

Write By: admin Published In: Created Date: 2021-05-24 Hits: 208 Comment: 0

Mitä proteiini on?

Proteiinin osuus kehosta on noin 15 prosenttia ja siitä muodostuu entsyymien, välittäjäaineiden ja hormonien, sekä kudosten, kuten lihasten, jänteiden, sisäelinten ja ihon rakenne.

 

Proteiinit muodostuvat pienistä molekyyleistä, joita kutsutaan aminohapoiksi. Erilaiset proteiininlähteet ravinnossa sisältävät eri määriä erilaisia ​​aminohappoja, joten on tärkeää syödä erilaisia ​​proteiineja vaikka ruokavalio olisikin rajoitettu.

Mihin proteiinia tarvitaan?

Lihaksen tärkeimpänä rakennuspalikkana proteiini on avain lihasmassan säilyttämisessä ja proteiinilisät edistävät sen ylläpitoa ja kehittymistä. Tämä on erityisen tärkeää, jos käyt läpi intensiivistä urheilua, kuten painoharjoittelua. Silloin lihassäikeesi ovat eniten rasittuneita ja proteiini saa ne uudistumaan. Proteiinin ansiosta lihakset toipuvat treenaamisesta ja massan kasvusta.

Jos harjoittelet voimaa tai urheilusuoritusta varten, proteiinin on oltava keskeisessä osassa ruokavaliotasi. Itse asiassa sen tulisi olla näin kaikkien ihmisten ruokavaliossa, vaikka ei edes harjoittelisi kuntosalilla. Mutta puhutaan nyt proteiinista erityisesti urheilussa.

Kuinka käyttää proteiinia lihasmassan kasvattamiseksi?

Ensinnäkin, kasvaakseen paljon on myös syötävä paljon. Lihaksesi tarvitsevat oikean määrän oikeanlaista polttoainetta päästäkseen kasvamaan ja kehittymään.

Tehokkain tapa mitata kuinka paljon sinun täytyy syödä kasvattaaksesi massaasi, on treenata kalorien ylläpitotasolla. Tämä on kalorimäärä, joka sinun on syötävä päivittäin, jos et tekisi mitään muuta kuin lepäisit ja säilyttäisit kehonpainosi.

Kun olet selvittänyt kalorien ylläpitotasosi, voit aloittaa syömään hieman enemmän kaloreita ja siirtyä kalorien ylijäämään (syömällä ylimääräiset 200-500 kaloria).

On tärkeää kokeilla ja soveltaa mikä sopii omalle kehollesi, koska korkea kaloriylijäämä voi johtaa epäterveelliseen painonnousuun pitkällä aikavälillä.

Korkea kaloriylijäämä estää kehoa polttamasta kaloreita, joita voitaisiin käyttää liikunnan vaurioittamien lihaskudosten korjaamiseen ja kehittämiseen sekä lopulta lisäämään kasvua.

Mainittava asia on, että ravinnon tulisi olla mahdollisimman puhdasta ja prosessoimatonta. Peruselintarvikkeiden, kuten vähärasvaisen lihan, kalan, siipikarjan, hedelmien, vihannesten, täysjyvätuotteiden, pähkinöiden ja palkokasvien, muodostaessa suurimman osan ruokavaliosta samalla vältettäessä puhdistettuja ja pitkälle jalostettuja elintarvikkeita mahdollisimman pitkälle.

Päivän kalorien saannin tulisi mieluiten tulla pääasiassa proteiineista (joko ruoan tai proteiinilisän kautta), jota seuraa kohtalainen määrä hiilihydraatteja ja pieni määrä rasvaa.

Varmista vain että proteiini on korkealaatuista, sillä pyrimme laadukkaaseen lihasmassaan, emmekä rasvasta koostuvaan massaan.

Kuinka paljon proteiinia pitäisi saada?

Tiedämme nyt että proteiini on oleellista voimankasvun ja muiden tavoitteiden saavuttamisessa. Mutta enempi ei aina ole parempi. Kuinka paljon proteiinia tarvitset?

Joskus ajateltiin yleisesti että proteiinissa määrä korvaa laadun, mutta nykyään tiedämme että maltillisempi määrä on keholle optimaalisempaa.

Loppujen lopuksi proteiini sisältää kaloreita aivan kuten mikä tahansa muukin ruoka (4 kaloria/gramma).

Tarvitset siis tasapainoisen ruokavalion, joka sisältää tarpeeksi proteiinia tukemaan voima- ja kokotavoitteitasi.